Haideti sa facem cel mai mare blog cu retete culinare si tot ce tine de bucatarie!
Acesta este un blog unde poate scrie oricine are o reteta culinara cu poze originale, sfaturi culinare si tot ce tine de bucatareala.
Cine vrea sa scrie pe acest blog trebuie sa lase un comentariu cu numele si adresa de email, pentru a va da autorizatia.
Va astept cu drag!

duminică, 22 iulie 2012

Inghetata de vanilie "haute couture"


Pentru mine...si nu numai ( mai am niste pusti care cred la fel ) inghetata este unul din lucrurile fundamentale in bucatarie. Cu toate acestea, in ceea ce priveste inghetata eu am ramas un tip foarte traditional...ma refer acum in special la modul ei de preparare.
Ceea ce vedeti aici este o inghetata de vanilie pe care eu am numit-o "haute couture" deoarece la fel ca si in moda... este foarte important sa folosesti "stofe" de foarte buna calitate atunci cand croiesti o rochie simpla , iar daca vrei intr-adevar sa-i ridici valoarea , vei folosi si "accesorii" deosebite.
Si ca sa dezleg misterul acestei farfurii...pot sa va spun ca este vorba despre un cub de inghetata de vanilie care sta pe un "fruit skin" de zmeura, deasupra sunt doua discuri de gelatina inghetata de strugurei rosii, iar langa este presarat putin crocant de zmeura si doua frunzulite de menta.
Arata mortal nu-i asa?


Astazi va voi vorbi putin despre modul de preparare al inghetatei si al "skin-ului" zmeura , urmand ca intr-un articol viitor sa va vorbesc despre discurile de gelatina si crocant.


Il gelato...
In bucataria italiana ( de familie ) , mult inainte sa apara tot felul de arome si ingrediente concentrate care sunt folosite astazi (din pacate) la prepararea inghetatei, au existat doua moduri esentiale de a prepara inghetata. Este ceea ce italienii numesc "base per gelato": pentru inghetata cremoasa se foloseste " base per gelato alla crema" iar pentru cele de fructe " base per gelato alla frutta".
Pentru inghetata noastra de vanilie va voi povesti astazi despre " base per gelato alla crema".


Avem nevoie de:

250 ml smantana dulce de frisca proaspata (32 % grasime)
250 ml de lapte
3 galbenusuri de oua de casa
100 g. de zahar
1 baton de vanilie Bourbon de cea mai buna calitate


Crestam batonul de vanilie in lungul lui ( pe mijloc ) cu varful cutitului.
Punem la fiert frisca si laptele impreuna cu batonul de vanilie. In momentul in care incep sa fiarba le luam de pe foc si scufundam 10 min. batonul de vanilie in amestec in asa fel incat sa se poata extrage aroma.
Intre timp batem galbenusurile impreuna cu zaharul pana cand vor capata o consistenta cremoasa si se vor albi la culoare.
Scoatem batonul de vanilie din amestecul de lapte si frisca. Eu il spal apoi putin sub apa calda, il las sa se usuce si il pun intr-un recipient cu zahar pana cand voi avea nevoie de el data urmatoare .
Amestecam ouale batute cu amestecul de lapte si frisca si punem totul din nou pe foc (mic), amestecand continuu pana cand consistenta incepe sa se ingroase putin (atentie insa nu trebuie sa ajunga sa clocoteasca !).
Se ia de pe foc si se lasa la racit de preferinta scufundand vasul cu inghetata in apa rece dupa aceea la frigider , dupa care o punem in congelator fara a uita ca de doua ori la interval de o ora sa scoatem inghetata si sa o amestecam energic pentru a-i da o textura cremoasa impiedicand formarea acelor de gheata.


Daca aveti in schimb masina de inghetata nu aveti nimic altceva de facut decat sa o puneti in functie si sa o lasati sa va aduca inghetata la consistenta pe care o doriti pentru a putea fi savurata !


Pentru "pielea de zmeura" nu avem nevoie decat de zmeura proaspata pe care o punem in blender si o transformam intr-o pasta omogena , dupa care urmeaza etapa cea mai grea...o intindem in strat subtire pe o hartie de copt aflata in tava de cuptor si o lasam la uscat timp indelungat la o temperatura de 60°C ...vreo 15-20 de ore pana capata o consistenta usor elastica si se despride cu usurinta de pe hartia de copt (sau veti simti in toate colturile casei miros intens de zmeura...).

Nu stiu ce parere aveti , mi-as dori sa v-o pot oferi spre degustare , este o combinatie irezistibila cu gust intes de vanilie si fructe...de aceea am ales-o sa participe la Provocarea Dulce Romanie ale carei gazde avem onoarea sa fim luna aceasta...

Mai multe retete pe blogul personal Simplu si bun, va asteptam cu drag!

3 comentarii:

  1. Bine ai venit Cosmin!
    Te rog sa aduci poze la marimea corespunzatoare acestui blog!

    RăspundețiȘtergere
  2. Pana reusesti sa micsorezi pozele si textul te rog sa o treci ca postare nefinalizata!

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru intampinare, care este marimea pozelor pentru acest blog?
    Problema este legata si de latimea textului care nu imi permite sa postez fara depasirea marginilor,dupa parerea mea este mai bine ca in layout spatiul sa fie mai generos incat postarile sa permita un simplu copy-paste direct de pe blogul personal (iar pe lateral sa va restrangeti la o singura coloana pe dreapta sau stanga nu pe doua bilateral).
    Am observat ca ati facut dvs.modificarile si marimea postului este in regula, multumesc dar in continuare poate va ganditi si la ce v-am sugerat!

    RăspundețiȘtergere