Haideti sa facem cel mai mare blog cu retete culinare si tot ce tine de bucatarie!
Acesta este un blog unde poate scrie oricine are o reteta culinara cu poze originale, sfaturi culinare si tot ce tine de bucatareala.
Cine vrea sa scrie pe acest blog trebuie sa lase un comentariu cu numele si adresa de email, pentru a va da autorizatia.
Va astept cu drag!

miercuri, 12 septembrie 2012

Zacusca

Imi place atat de mult zacusca incat nu concep sa trec peste perioada legumelor si sa nu fac cateva borcanele pentru camara si mai ales pentru consum, pe moment.:)
Prefer gatitul  in ceaunul de tuci pentru ca se face foarte bine, pentru ca acesta distribuie caldura uniform,nu lipeste preparatul si da o alta aroma mancarii.:)




Ingrediente:

1 kg ardei kapia rosu
1 kg de vinete
1 kg de rosii
2 ardei iuti
4 cepe mari
boia de ardei dulce
cateva frunze de telina 
sare si piper 
250 ml ulei de floarea soarelui
ciuperci feliate (optional)

Mod de preparare:

Spalam legumele.
Ardeii kapia si cei iuti,vinetele si rosiile se coc bine pe o tabla speciala pentru copt,asezata pe flacara mica a aragazului .Se intorc pe toate partile sa se coaca uniform.
Ardeii copti ,rosiile si vinetele se introduc fierbinti intr-o punga, pe care o inchidem bine ca sa se produca abur in interior; se vor decoji foarte usor (lasam punga inchisa cam 20 de minute).
Daca le  veti curata sub jet de apa,  le deteriorati aroma de copt.
Vinetele dupa ce s-au curatat, se lasa la scurs intr-o sita si apoi se toaca.
Rosiile curatate si tocate le scurgem si pe ele in sita .
Ardeii se curata de cotoare ,coji,seminte si se toaca in cubulete .
Tocam si ceapa .
Incingem uleiul intr-un ceaun de tuci incapator si adaugam ceapa pe care o calim pana se inmoaie ,turnam rosiile taiate si scurse;amestecam bine si le calim .



Continuam cu ardeii care se calesc si ei foarte bine.



Potrivim de sare,piper si boia de ardei dulce.
La final punem vinetele si frunzele de telina tocate. Mai lasam sa fiarba pana in momentul in care zacusca prinde o consistenta cremoasa .
Daca nu va place picanta,eliminati ardeiul iute !



Optional ,puteti adauga ciuperci feliate .
Daca o pastrati pentru iarna ,turnati zacusca in borcane curate,inchise ermetic si le sterilizati !



Va spun ca este exceptional de buna !

Gustul ...fara cuvinte ;as vrea sa va ung o feliuta de paine cu zacusca asta si sa o gustati!:)

Pofta buna !



Reteta oferita de: http://calatorii-culinare-adina.blogspot.ro/

4 comentarii:

  1. Ma bucur ca inca mai posteaza cinev pe acest blog!
    Am vrut sa fac un post, in care sa-i indemn pe cei 30 de oameni, care au autorizatie , sa scrie macar o reteta pe saptamana.
    Felicitari pentru reteta, arata super zacusca!

    RăspundețiȘtergere
  2. Ah, ce bine arata!!foarte bunaaa, am facut si noi :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Ai pus si ardei iute? "Ai iai iai, arrriba", nu stiu ce inseamna, nici cum se scrie exact, dar era ceva legat de luatul la fuga, intr-un desen animat de demult! Foarte buna zacusca, Adina!

    RăspundețiȘtergere